Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Ballaké Sissoko - Mali

Ballaké Sissoko is een van de belangrijkste muzikanten van Mali en een wereldberoemde meester op de 21-snarige kora, die het muzikale embleem van West-Afrika is geworden. Na ruim veertig jaar trouwe dienst aan de 21 snaren van de kora heeft Ballaké Sissoko de status van ouderling bereikt. Het is voor hem altijd een verhaal over liefde geweest, een liefde die duidelijk was vanaf het allereerste begin, toen hij voor het eerst op zijn vaders instrument begon te spelen, aangespoord door zijn eigen hart en niets anders. Zijn vader, Djeli Mady Sissoko, de kora-gigant en mede-directeur van het beroemde Nationale Instrumentale Ensemble van Mali, oefende nooit enige druk uit op zijn eerstgeboren zoon, hoewel hij zijn sterke aantrekkingskracht naar het instrument moet hebben gevoeld.

Tekst gaat verder onder de foto.

Ballaké zat urenlang in stilte, op veilige afstand, te luisteren naar het spel van zijn vader. Dus uiteindelijk besloot Djeli Mady de sleutel van de kamer waar de kora werd bewaard toe te vertrouwen aan zijn jonge zoon. Voor iemand met zo'n grenzeloze nieuwsgierigheid kon dit geen grotere uitnodiging betekenen. En dus begon Ballaké te spelen. Na het plotselinge overlijden van zijn vader werd hij lid van het Nationale Instrumentale Ensemble, dat de grootste instrumentalisten samenbracht uit alle hoeken van Mali. Daar leerde hij van zijn oudsten (waaronder Sidiki Diabate, vader van Toumani), gewoon door eindeloos te luisteren. Ballaké’s beheersing van het klassieke kora-repertoire en zijn gave voor improvisatie, vrucht van die lange perioden van stille aandacht werden al snel duidelijk. Maar al op jonge leeftijd voelde hij de drang om de oude kunst van de kora oog in oog te brengen met de muziek van andere werelden, een verlangen dat binnen het Nationale Ensemble niet leefde. Daarom begon hij aan een solocarrière. Hij ontdekt het samenspelen met oosterse snaarinstrumenten maar ook met westerse zoals de cello. Dit leidde vele jaren later, tot een ontmoeting met cellist Vincent Segal met wie hij een innige muzikale band aanging. Niet onbelangrijk om te vermelden is het trio 3MA, waarin hij samenspeelt met de Marokkannse oud-speler Driss el Maloumi en de valiha-vituoos Rajery uit Madagaskar. Rajery is meerdere malen in Hertme geweest o.a. vorig jaar. Dit jaar kwam een album uit met de Zuid-Afrikaanse gitarist Derek Gripper, die ook vorig jaar in het Spookhoes optrad.

Ballaké is te zien in de documentaire “Kora Tales” die vrijdagavond om 20.00 uur in het Kulturhus in Borne vertoond wordt en is live te zien en te horen op zondag 7 juli in Hertme, kort op het hoofdpodium en later 2x in het Spookhoes